DOK: Debatten om Lunds konsthall

Den 4 februari på Lunds konsthall arrangerade Nätverk till stöd för Lunds konsthall, Galleri Pictura och Skånes konstförening en kulturpolitisk debatt med anledning av den senaste turbulensen kring konsthallens eventuella omdaning.

Utgångspunkten för debatten var principen om en armlängds avstånd - är den viktig och bör den värnas? Men debatten kom också att handla om konstens roll i stort, om vad samtidskonst är – om dess beroende av publik och nyfikenhet – och om att Lunds kulturpolitiker måste se Lunds konsthall utifrån ett större regionalt- och internationellt perspektiv. Mot slutet tycktes det även råda konsensus bland majoriteten av paneldeltagarna om att den externa utredning som nu planeras i stället för att begränsas till Lunds konsthall bör ta ett betydligt större grepp om hela Lunds konstliv.

Tillströmningen var så stor att stolarna inte räckte till och även balkongerna fylldes på med folk. Två sidor, konstvärlden och kulturpolitiker, möttes i det drygt 1,5 timme långa panelsamtalet och representerades av:

Lennart Alves, konsthallschef, Nässjö konsthall Barbro Westling, konstföreningen Auras ordförande och konstnär Luca Frei, konstnär Elena Tzotzi, curator Signal – Center för samtidskonst Dan Jönsson, konstkritiker Max Liljefors, professor vid Avdelningen för konsthistoria och visuella studier, Lunds universitet

(Klicka på bilderna för bildtexter.)

Fr vänster: Dan Jönsson, Elena Tzotzi och Luca Frei

Och från Kultur- och fritidsnämnden:

Zoltán G-Wagner, Kristdemokraterna Joakim Friberg, Socialdemokraterna Peter Bergwall, Miljöpartiet Göran Fries, Vänsterpartiet

Fr vänster: Göran Fries, Peter Bergwall, Joakim Friberg och Zoltán G-Wagner

Publiken fick också komma till tals. Frågorna handlade bland annat om de oklarheter som tycks råda kring politikernas motiv och beslut samt om konsthallens framtida funktion och innehåll. Modererade debatten gjorde Hans Carlsson från Skånes konstförening.

 

P4 Malmöhus var på plats. Lyssna på inslaget här:

 

Och så även Sydsvenskan. Läs Kalle Kniiviläs artikel här: www.sydsvenskan.se/lund/manga-olika-roster-nar-konsthallens-framtid-debatteradedebatt0

Och Linda Fagerströms krönika här: www.sydsvenskan.se/kultur--nojen/pa-armlangds-avstand-politikerna-forlorade-debatten-med-en-miljon-poang/

Även Kunstkritikk.se var på plats. Läs Christine Antayas artikel här: www.kunstkritikk.se/nyheter/engagerad-debatt-om-oviss-framtid/

Arkivmarika