DOK: N15 #2 – Ana María Bermeo Ujueta 2016

N15#2Bild2 liggandeDen 4 februari 2016 hölls den andra av tre föreläsningar på temat aktivistisk pedagogik i föreläsningsserien N15 – Queera strategier för konstproduktion på STPLN i Malmö: "Rasism, alibin och vita väggar" med Ana María Bermeo Ujueta, som menar att den svenska konstscenen är rasistisk. Under kvällen delade hon med sig av egna erfarenheter och motståndsstrategier.

Rasismen manifesteras överallt på den svenska konstscenen, menar museologen och konstintendenten Ana María Bermeo Ujueta, såväl när det gäller rekrytering, representation i samlingar och utställningsrum, inom kulturjournalistiken, och inte minst i förmedlingstexter. Under kvällen delade hon med sig av sina antirasistiska strategier i det konstanta arbetet för att föra in aktivismens teori och praktik innanför konstinstitutionens vita väggar.

N15#2bild1 

Lyssna på föreläsningen här:

Kultwatch – plattform för kulturanalys och kulturdebatt från ett avkoloniserat, klassmedvetet och feministiskt perspektiv – gjorde en intervju med Ana María på plats. Läs Macarena Dusants text här. Även Sydsvenskan uppmärksammade föreläsningen. Läs Carolina Söderholms text här.

N15#2Bild8