Gips för konstnärliga uttryck HT-16

– praktisk introduktion till gipsbearbetning

Tre dagars utbildning för dig som behöver baskunskaper inom gips som skiss- och skulpturmaterial samt introduktion till gips som form för gjutning av olika material.

Ladda ner beskrivning som pdf. (Öppnas i nytt fönster.)

Teori: Om gips som material, olika typer av gips, dess egenskaper och möjligheter vid både skiss och experiment. Användning av olika verktyg och hjälpmedel vid gipsbearbetning. Bildvisning av gips och dess användningsområden. Vi går också igenom tekniker med gips som gjutform till andra material.

Praktik: Vi arbetar metodiskt med de praktiska moment där gipsets egenskaper och möjligheter tillvaratas t.ex. gjutning, modellering, limning, slipning, armering, infärgning och pigmentering. Vi testar även gips med andra kombinationsmaterial.

Dag 1. Halvdag, torsdag 6 oktober kl. 13–17 Teoretisk introduktion till gips; dess sammansättning och egenskaper. Bildgenomgång av användningsområden inom gipsarbeten. Praktiskt arbete och genomgång av olika gipstekniker. Deltagarna gjuter en gipsform som ska vidareutvecklas genom att skäras, slipas och limmas. Olika verktyg presenteras. Vi går även igenom hur man drar profiler.

Dag 2. Heldag, fredag 7 oktober kl. 9–16   Vidare- och efterarbete av påbörjade tekniker. Friare skissarbete med gips. Tester av pigmentering, patinering och infärgning av gips. Vi tittar också på möjligheterna att arbeta i större format med gips och tittar på för- och nackdelar med användningen av armering, frigolitkärna, nät m.m.

Dag 3. Heldag, måndag 10 oktober kl. 9–16 Under handledning arbetar deltagarna med gips som gjutform och dess användningsområden för att göra multipla verk. Genomgång av släppmedel och formbeständighet. Under dag tre får du också möjlighet att prova, kombinera och fördjupa de olika teknikerna. Dagen avslutas med genomgång, sammanfattning och utvärdering.

Eftermiddagsfika ingår.

När: 6/10, kl 13.00 – 17.00, 7/10 och 10/10 kl 09.00-16.00

Var: KKV Monumental i Malmö, Bragegatan 15, 214 30 Malmö Lokal: Gipsverkstaden och teorisal

Antal utbildningsplatser: 10 st.

Handledare: Jonas Larsen

Språk: svenska/engelska

Målgrupp: yrkesverksamma bild- och formkonstnärer, designer, formgivare, arkitekter etc.

Avgift: 900 kr. Avgiften är momsbefriad. Verktyg, utrustning och handledning ingår.

Materialavgift: 150 kr. Allt material du behöver ingår i denna avgift.

Anmälan/information: anmälan på bokning@konstitutet.se, frågor/info på anna@konstitutet.se eller under kontorstid Anna Fransson: 040-96 60 09

Viktigt: Anmälan är bindande efter inbetald avgift! Vid förhinder och avanmälan senast tre dagar innan utbildningsstart återbetalas 50 % av avgiften. Vid förhinder på grund av sjukdom återbetalas hela avgiften mot uppvisande av läkarintyg. Reservation för inställd utbildning vid för lågt deltagarantal.

Utbildningsansvariga: Kristian Körner och Robert Moreau, kontakt: info@konstitutet.se

Om handledaren: Jonas Larsen har arbetat med skulptur och design i olika tekniker, bl.a. med gips, betong och glas i drygt 20 år, i och utanför Sverige, både med egna uppdrag och som assistent till olika konstnärer. Jonas arbetar också som lärare i form på Malmö högskola.

Kunskapmarika