Fortbildning: formtagning och gjutning (2015)

Fyra dagars fortbildning i formtagning, gjutning, styckform i silikon och gips med Jonas Larsen

Kursen är tyvärr redan fullbokad. Men vi lägger ut information om kommande kurser här på hemsidan och på facebook, så håll utkik!

25, 26, 29 februari och 7 mars Konstitutets teorisal, Bragegatan 15, Malmö Pris: 1 250 kr (momsfritt) inkl. material

formtagning2

Kursen är för dig som behöver baskunskaper inom gjutteknik; framställning av gjutformar, arbete med silikon och gips samt slutavgjutning i olika material. Genomgång av arbete i egen mindre verkstad och vad man bör tänka på.

Teori: Om olika material för gjutning och formtillverkning med gips/silikon, ler- och sandformar och dess egenskaper, fördelar och olika kombinationsmöjligheter. Användning av olika verktyg och hjälpmedel. Bildgenomgång av olika tekniker och material. Vi tittar även på möjligheterna att använda formteknik vid framställning av multiplar.

Praktik: Hur går man tillväga för att gjuta av ett föremål och hur ska man dela upp formen i olika stycken. Hur fungerar släpp och vad är viktigt att tänka på. Vi arbetar praktiskt med olika material för formtagning: gips, silikon och sand. Vi tittar på vilket material som lämpar sig bäst för vilken typ av gjutning efter mål och syfte. Vi avslutar det praktiska arbetet med att provgjuta formarna i olika material som vax, lera, gips och plast. Varje dag avslutas med en gemensam genomgång av alla projekt. Vi får en inblick i varandras olika projekt, dess möjligheter och problemlösningar. Under hela fortbildningen har du tillgång till handledning.

Schema

Dag 1: Halvdag, torsdagen den 25  februari, kl 13–17

Teoretisk introduktion till olika formmaterial såsom gips, silikon och sand. Vad är målet, vilket slutmaterial skall din skulptur ha och vilket formmaterial lämpar sig till det. Vi går igenom och diskuterar de möjligheter som finns. Genomgång av material; olika form- och gjutmaterial. Praktiska demonstrationer av olika tekniker.

Dag 2: Heldag fredagen den 26 februari, kl 9–16 

Praktiska demonstrationer av olika tekniker, forts. Vi provar praktiskt att gjuta med olika material såsom, lera, plast, gips. Under eftermiddagen startar arbetet med individuella projekt under handledning för att genomföra en avgjutning.

Dag 3.: Heldag måndagen den 29 februari kl 9–16

Under handledning arbetar kursdeltagare vidare med sina individuella projekt. Vi fortsätter också med att undersöka olika tekniker och möjligheter gemensamt, samt förbereder inför avgjutningarna. Dagen avslutas med genomgång, sammanfattning och utvärdering.

Dag 4: Heldag måndagen den 7 mars kl 9–16

Sista dagen under fortbildningen använder vi till att provgjuta formarna i flera olika material, sammanfattar och utvärderar.

Om handledaren

Jonas Larsen har arbetat med skulptur i olika tekniker, bl.a. med gips, betong och glas i drygt 20 år, i och utanför Sverige, både med egna uppdrag och som assistent till olika konstnärer. Jonas arbetar också som lärare i form på Malmö högskola.

Alla detaljer

Var: KKV Monumental i Malmö, Bragegatan 15, 214 30 Malmö Lokal: Gipsverkstaden och teorisal Antal utbildningsplatser: 10 st. Handledare: Jonas Larsen Språk: svenska/engelska Målgrupp: yrkesverksamma bild- och formkonstnärer, designer, formgivare, arkitekter etc. Avgift: 1100 kr + materialavgift: 150 kr (Avgiften är momsbefriad, verktyg, utrustning och handledning ingår.) Utbildningsansvariga: Kristian Körner och Robert Moreau, kontakt: info@konstitutet.se Anmälan: bokning@konstitutet.se Mer information: info@konstitutet.se

Viktigt: Anmälan är bindande efter inbetald avgift! Vid förhinder och avanmälan senast tre dagar innan utbildningsstart återbetalas 50 procent av avgiften. Vid förhinder på grund av sjukdom återbetalas hela avgiften mot uppvisande av läkarintyg. Reservation för inställd utbildning vid för lågt deltagarantal.

ArkivKonstitutet Admin