Konstitutet på Malmöfestivalen!

Favorit i repris: Konstitutet och the Big Draw deltar i år igen på Malmöfestivalen!

Under torsdag och fredag eftermiddag, kl. 13-16, kommer konstnärerna och teckningsinstruktörerna Helena Fernández-Cavada och Lena Ignestam att finnas på plats redo att lära ut grunderna i teckning för alla intresserade. Med hjälp av Malmös spännande och sprudlande stadsmiljö får du chansen att teckna på ett nytt och kreativt vis. Ta med eget tecknarmaterial eller låna av oss. I år tecknar vi med temat RELATIONER!

Inuti Konstitutets container på Hamngatan finns också en in-house konstnär, Anna Brag, som arbetar direkt på väggarna och fyller containerns insidor med fantastiskt unik teckningskonst. Konstitutet finns på plats hela dagen mellan kl. 11 - 19.

Idén bakom Konstitutets evenemang är hämtad från THE BIG DRAW – en årlig brittisk teckningsfestival! The Big Draw startade upp i England 2000 och har blivit en månadslång årlig festival som med åren spridit sig till flera olika platser i världen. Festivalen är öppen för människor i alla åldrar och utforskar tecknandet som ett sätt att koppla samman oss människor med vår egen omgivning och samhället i stort. Över 20 länder har anslutit sig till The Big Draw för att organisera evenemang sedan starten.

MEDVERKANDE KONSTNÄRER:

Helena Fernández-Cavada Om relationen till Malmö och tecknandet: – Jag bor i Malmö och har gjort det de senaste två åren. Men jag kom hit för fem år sedan. Jag började då att arbeta med ett projekt i Limhamns nedlagda cementfabrik tillsammans med dess pensionerade arbetare. Jag ville veta hur det var att arbeta i fabriken och hur deras liv såg ut efter att fabriken lagts ner. Detta var ett sätt för mig att försöka förstå Malmö, stadens historia genom dess arbetare och hur relationen mellan industrialismen och stadens förändring ser ut. – För mig är tekning ett redskap för att förstå det som händer runt omkring mig. Som en text för att undersöka olika saker. Du är väldigt närvarande när du tecknar, både i själva utförandet men också för att du avbildar något. Teckning är ett sätt att fånga tiden och ett sätt att ta sig tid. Idag kräver samhället så mycket av oss och av vår tid och för mig blir tecknandet är ett sätt att ta tillbaka och använda tiden som man vill.

Du kan läsa mer om Helenas konst på hennes hemsida.

Lena Ignestam Om relationen till Malmö och tecknandet: – Älsklingen fulsnygga Malmö är både extremt hård och väldigt mjuk samtidigt. Närheten till havet, måsskrik, människor från överallt på jorden, vackra parker, slitna förorter, stilla villaområden, orättvisor och solidaritet sida vid sida, allt inom en liten cykelturs avstånd. Skräpig och lyxig om vartannat. Ibland längtar jag härifrån - jag skulle bara stanna här ett litet tag, men har bott här snart i trettio år. – Det fina med teckning är det enkla - pennan mot pappret! Det enkla kan vara oerhört kraftfullt, som  till exempel satirteckningar, som med några streck kan rita om en hel världs politiska och emotionella karta.

Du kan läsa mer om Lena på någon av hennes hemsidor här, här eller här. :

Anna Brag Om relationen till Malmö och tecknandet: – Var är jag? Jag är här och nu, just nu. Att teckna kan vara ett sätt att försöka ringa in sig själv, att definiera en plats, att definiera sig själv på en plats, att synliggöra det flyktiga och fånga det undflyende med en linje. Jag tittar mig omkring, sätter ner pennan på pappret. En punkt kan dras ut till en linje. – Jag bor i Malmö sedan 25 år tillbaka i tiden. Platser definierar och omdefinierar sig själva hela tiden, precis som människor gör. Världen, Malmö och jag är organismer som förändras i olika hastighet och rytm. En linje är aldrig rak. Den kan försöka ringa in och fånga ett ögonblick. En teckning kan vara en krokig tidslinje.

Du kan läsa mer om Anna Brag på hennes hemsida.