Ifö Center utlyser AIR2 - sök ett fritt arbetsstipendium!

Kim-Demåne.jpg

Ifö Center är ett konstnärsdrivet kulturhus vid Ivösjön i Bromölla (nordöstra Skåne).Projektet förfogar över 4.500m2 i en gammal keramikfabrik och har öppnat upp det tidigare helt slutna industriområdet Iföverken för kultur och turism. Kollektivet bygger allt själv och anordnar kurser, workshopar och guidade visningar. På fabrikens fasader växer bit för bit ett utomhusgalleri i världsklass fram, med verk av internationellt kända gatukonstnärer.

Ifö Center är en projektplattform och en resurs för kreativt skapande, både för proffs och andra. Grundtanken är att vi är starkare tillsammans - vi hjälper varandra. Ifö Centers kollektivverkstäder är under uppbyggnad men redan finns grafikpress, keramikugnar, fusingugn, kavelbord, lerkvarn, drejskivor, en del snickerimaskiner och snickarbänkar, symaskiner (även en äldre för skor/läder), vävstolar, knyppelutrustning, betongblandare, metallkapsåg, kakelskärare, taktravers m.m. Det finns gott om golvyta för storskaliga projekt i våra fabrikslokaler. För projekt som kräver svetsning eller hög takhöjd har vi ytterligare två stora hallar i markplan mellan fabriken och konsthallen.

Som stipendiat får du fri tillgång till verkstäderna och vid behov en egen arbetsplats, eget rum eller en hall. Under tiden april - sista november 2018 (kanske längre) förfogar Ifö Center över en stor villa med nio rum och två kök i anslutning till fabriksområdet. Här kan vi erbjuda våra stipendiater gratis boende bara minuters gångväg från Ifö Center, stranden, tågstationen, bibliotek, järnhandel, kondis, bio, konsthall, utomhusgym etc. Konsthallen drivs av Ifö Center och en stipendieperiod kan leda till en utställning där, men också gå ut på något helt annat. Vad är upp till den/de sökande. I vissa fall kan Ifö Center även ge ekonomiskt stöd till resa, material och/eller uppehälle. Ifö Center har ett stort lokalt nätverk och en volontärgrupp som kan assistera projekt som behöver extra arbetskraft. För gatukonstnärer och andra som önskar arbeta i offentlig miljö kan vi hjälpa till att ordna väggar och andra ytor.

Stipendiet är primärt öppet för konstnärer, konsthantverkare och studerande på konsthögskola. I mån av utrymme och resurser tar vi även emot ansökningar från andra, tex fria grupper, med riktigt bra idéer. Vad stipendiaten/stipendiaterna vill arbeta med är helt öppet. Sökande ska ha driv, vara självgående och fungera i ett kollektiv.

Ansökan ska innehålla cv, namn och kontaktuppgifter, beskrivning av vad den/de sökande vill göra och varför, vad den/de sökande behöver från Ifö Center, om sökande får stöd från annat håll samt om stipendiat eller projekt ger något tillbaka till kollektivet eller det omgivande samhället. Skriv också hur lång tid du/ni behöver, ev önskemål om datum och inom vilken tidsram du/ni kan komma. En flexibel tidsram ökar chansen att komma med. Ett väl förberett projekt som går igenom kan starta direkt efter godkännande i mån av plats. Ansökningar tas emot löpande och behandlas inom ca två veckor.

Ansökan och ev frågor ställs till Ifö Center c/o Teresa Holmberg Högsma 1030, 289 72 Sibbhult eller mailas in till x567utopia@hotmail.com